Over vliegende varkens.
De waarom van Het vliegend varken.
B&B Het vliegend varken… ”what’s in a name ?” zeggen ze op zijn Engels. Alles.
"When pigs fly" is an adynaton, a way of saying that something will never happen.
“Als varkens vliegen” is een uitdrukking die in de Engelse taal gebruikt wordt om aan te geven dat iets nooit zal gebeuren. Toen ik bijna 20 jaar geleden deze hoeve kocht zag ik de B&B eigenlijk al staan, maar 20 jaar geleden was ik 20 jaar jonger en gaf het leven mij andere prioriteiten. De B&B was een wegdroom plekje in mijn hoofd. Een plek waar kamers 1000 keer opnieuw werden ingericht, waar ik mijn fantasie de vrije loop kon laten, waar mensen elkaar ontmoetten en waar het heel gezellig was. Gezellig maar vooral heel onmogelijk. Dromen mag, dacht ik dan, maar vliegen zal dit varkentje nooit.
In de jaren die volgden heb ik heel wat omzwervingen gemaakt, ups and downs, het leven zoals het is. Meegevoerd door de stroom en keuzes makend die mij op dat moment goed leken. Gewerkt, 3 jaar gestudeerd, gewerkt. Maar de B&B bleef toch ergens in mijn dromen zitten, geklasseerd onder onmogelijke zaken.
En dan word je 50.
Wat men zegt is waar, het is een mijlpaal. En het doet iets met je, 50 worden. De een koopt een motor of een camper, de ander een facelift of nieuwe tanden. Ik vond dat het tijd werd om eens te kijken naar wat ik wil, waar ik van droom. Gedaan met wat moet en wat er verwacht wordt, ik ga vleugels voor mijn varken zoeken.
In al mijn mijmeringen en dromen over hoe ik zou willen dat mijn B&B zou worden was er een ding al heel snel duidelijk. Ik wilde een B&B die anders dan anders was en een B&B die bij mij paste als mens. Ik wilde een B&B die terug naar de basis gaat, terug naar de tijd waar je bij mensen in huis sliep en waar er tijd was voor een praatje en een glaasje van het een of het ander. Een B&B die dicht bij de natuur staat en waar ouderwetse gezelligheid hoogtij viert. Een huis weg van thuis, kleurrijk en warm. Een plek die perfect is in imperfectie, omdat er anders niets is om over te praten. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zonder moeten. Een plek waar nagedacht is over wat er aangeboden word en die uitnodigt om zelf ook mee te denken. Een plek waar de was buiten in de wind wappert, zodat als je in je bed kruip de lakens naar de zon ruiken, of naar de regen. Een plek die rekening houd met de natuur. Een plek waar zo weinig mogelijk verspild wordt en er met een grote boog om nutteloos afval heen gelopen wordt. Een plek die creatief is en ingericht met erfstukken, krijgertjes en kringlopertjes. Een plek waar mensen nog mens kunnen zijn, waar je onder een boom een boek kunt lezen of gezellig samen de afwas kunt doen. Waar er s’avonds gepraat, gekaart of helemaal niets gedaan kan worden. Maar vooral een plek waar je in evenwicht bent met de natuur en met elkaar, waar je tot rust kunt komen en leuke dingen kunt ontdekken en beleven. En hopelijk zo weer even helemaal tot jezelf komt.
Nu die vleugels nog op dat varkentje plakken… de laatste en de grootste stap.
Boren, zagen, vloeken, huis 6 keer onder water, tegels zetten, nieuwe vloekwoorden uitvinden, vergunningen, keuringen en attesten…. Van het kastje naar de muur gestuurd worden en weer terug, corona, lockdown, geen materialen, 3 maanden op planning achter lopen, nog meer vloekwoorden en wijn. Denken dat je het licht aan het eind van de tunnel ziet en adem kunt halen maar dan is er net weer dat ene attest….. Wilskracht is het sleutelwoord, zuur kijken en doorfietsen, dat zei mijn buurvrouw vroeger altijd.
En dan, eindelijk, is het zo ver.
Varken, check.
Vleugels, check.
Vleugels stevig plakkend aan varken, check.
Tijd om te vliegen,
Welkom in B&B Het vliegend varken !
Dank woord.
Varkens laten vliegen, dat doe je niet alleen. In een wereld waar alles om eenheidsworst, massaconsumptie, voorgekauwde stijliconen, plastic en keiharde zakelijkheid draait, vliegen zelfs de best bedoelde varkens vaak met heel veel moeite.
Gelukkig heb ik de reis van idee naar uitvoering niet alleen hoeven te maken.
Mam, dank je voor jouw niet aflatend geloof in mij, en dank je voor al jouw hulp met mijn varkentje, de vleugels en het plakken.
Diane, dank je voor mij op tijd een halt toe te roepen in mijn dwangmatig kleurgebruik, dankzij jouw inspanningen is de ontbijtruimte wit gebleven. En dank je voor jouw hulp met de prachtige badkamer vloer !
Marleen, dank je dat je de naalden op jouw naaimachine gebroken hebt voor mijn handdoeken.
Lieve vriendinnen en vrienden, prachtige mensen om mij heen, dank jullie voor een heel jaar naar mijn wilde plannen te luisteren. Om mijn wanhoop bij iedere overstroming te sussen en de blijdschap bij elke genomen stap in de goede richting te willen delen. Dank jullie voor de bordjes, nachtkastjes, stoelen en bedden, maar vooral jullie liefde.
Theo, dank je om niet gillend weg te rennen vanaf het moment dat ik de woorden B&B uitsprak. En dank je voor alle andere dingen die je mij nooit laat uitspreken, je weet wel wat ik bedoel.
Paula.